kristinskaare.no

 

Åsne Valland Nordli / Kristian Skaare: LILLE MESSIAS

Herlig hellig natt!

CD: Strålende i all sin enkelhet og ekthet.

Tekst: Anmeldt Av Ole-Einar Andersen, AdresseavisenLILLE MESSIAS

Artist: • Åse Valland Nordli / Kristian Skaare

Ikke noe stygt sagt om Jussi Björling; men stort lengre unna hans operatiske versjon av «O helga natt» enn den som (folke)sangeren Åsne Valland Nordli og pianisten Kristin Skaare presenterer på denne plata er det vanskelig å komme. Og jeg liker deres tolkning vel så godt!

Skaares delikate klaverarrangement og utsøkte «komp» kler Valland Nordlis særpregede og flotte stemme utmerket. Flere av arrangementene byr på overraskende vrier; som for eksempel at «O helga natt» toner ut med klavertoner fra salmen «Klippe du som brast for meg».

Sangvalget på plata er godt og litt utenfor den bredeste juleallfarveien. En rumensk julesang med sterk historie knyttet til, er en av mange juveler på plata. Dessuten sikrer den kvedings-inspirerte framføringen at selv julens gjengangere oppleves nye og utfordrende. Lydbildet og stemningen er dempet og ettertenksomt og understreker inntrykket av en gjennomført flott produksjon.

Knapt noen ledsager dessuten sine plater med bedre cover/teksthefter enn Via Music. Omtalene av hvert spor/sang er de reneste skattkister. Forbilledlig!

Høydepunkt: «O helga natt», «Nalt-i-cerul-adanc» og «Lille Messias»

Ny versjon: Flott tolkning av «O helga natt» av sangeren Åsne Valland Nordli (t.h.) og pianisten Kristin Skaare.

Det har gått fire år siden Via Music utga Åsne Valland Nordli's album "Himmelske Balsam og sødeste Drue" med salmer skrevet på "nødens alter" av husmannen Daniel Buli, og til musikkanmeldernes store begeistring. Mandag 17. oktober dro Åsne til Oslo for å oppfylle farens ønske om at hun skulle lage en ny juleplate. Samme kveld møtte hun for første gang Kristin Skaare på et av hovedstadens utesteder. Dagen etter var lydmann Audun Strype og produsent Sigbjørn Tveite klar med opptaksutstyr og Steinway-flygel i Sofienberg kirke. Etter to ”første-take” var to sanger festet til digitaltapen. Og før klokkene ringte høstkvelden ut var enda seks foreviget. Neste dag de to siste. Åsne er et naturtalent og begynte tidlig å synge folketoner hjemme i Norheimsund i Hardanger. Og bare 15 år gammel begynte hun selv å undervise andre i sang ved Ole Bull Akademiet i Voss. Men så, - brått prioriterte sangfuglen med den store stemmen og det store hjertet bort musikken og reiste til Romania der hun lenge arbeidet blant prostituerte tenåringsjenter og gatebarn ("kloakkbarna"). Nå er hun imidlertid tilbake i Norge, og vil ni år etter at hun utga perlen "Julekvad" igjen feire musikalsk fødeselsfest for lille Messias, og denne gangen sammen med Kristin Skaare på flygel, en annen ypperlig formidler av hjertets språk. Platen er tilegnet Åsnes far Mikal Valland, som døde 21.oktober, kun timer etter at han fikk høre opptakene.


Fidelity: Musikk til julen og sjelen. Åsne Valland Nordli er folkesanger med blåtoner og med en klokkeklar røst. Kristin Skaare er kjent fra sitt samarbeide med Kari Bremnes. De gjør julenatten litt vakrere. Som alltid er produksjonen fra Via Music upåklagelig og "Lille Messias" er god lyd og musikk til meditasjon og ettertanke.

Åsne Valland Nordli

Kristian Skaare

Lille messias

Dagsavisen: Åsne Valland Nordli skuffer ikke denne gangen heller. «Lille Messias» blir utelukkende båret av den lyse, sølvklare stemmen hennes og de enkle pianoarrangementene til Kristin Skaare. Resultatet er et julealbum med et rent og gjennomsiktig uttrykk, som gjør at man automatisk senker skuldrene og slipper pusten ut. Utvalget av sanger spenner fra «Det hev ei rose sprunge» til Cornelis Vreeswijk, dessuten en aldeles nydelig undrende versjon av Erik Hillestads «Himlen i min famn». Det er deilig å høre et julealbum som tør å la stillheten være hørbar i musikken.
 
VG: Noen juleplater lages for å skape hygge og feststemning, andre søker å gripe julebudskapets indre mysterium. Av sistnevnte kategori er utvilsomt "Lille Messias". Mot Kristin Skaares uhyre sparsomme spill, som gir assosiasjoner til Erik Satie så vel som Arvo Pärt, trer Åsne Vallands stemme frem, lys og kraftfull. Utgivelsen er ren medisin.
 
Vårt land: Juletårer. "Lille Messias" er en vakker plate. Men den lar oss ikke sovne ved krybben. Åsne Valland Nordli har tilbragt fem år blant gatebarn i Romania. Kanskje har disse årene inspirert platens radikalitet. Juleidyllen vrenges stille og brutalt til den verdensnatten Jesus fødes inn i. Blikket er rettet mot barnet - det ene og de mange.
 
Adresseavisen: Herlig hellig natt! Strålende i all sin enkelhet og ekthet. En gjennomført flott produksjon. Forbilledlig!
 

Foto: Mimsy Møller

Foto: Thoms Olsen